17 Mayıs 2017 Çarşamba

İngilizce Konuşmaya Çalışınca Utanıp Sıkılmak

İngilizce öğreniyorum diyen pek çok insanın başına gelen bir durumdan bahsedelim. Okulda veya bir İngilizce kursunda öğretmen hadi bakalım diye bir soru sorar ve bütün sınıf size bakarken İngilizce konuşmaya çalışırsınız. Ama nedense birden bire diliniz tutulur, ağzınız kurur ve bildiğiniz şeyleri bile kullanamazsınız.

Şimdi aşağıdaki videoda Effortless English sisteminin kurusucu A.J. Hoge tam da bu konudan bahsediyor. Eğer siz de İngilizce konuşurken utanıp sıkılmak istemiyorsanız bu videoyu izleyin derim. Videomuz İniglizce çünkü Effortless English sistemi, dinlediği ve okuduğu günlük İngilizceyi anlayabilen ama konuşamayanlar için hazırlanmış bir sistem. Ancak merak etmeyin alt tarafta video içeriğinin Türkçe açıklamalarını vermeye çalıştık.

Effortless English Video İngilizce Konuşurken Gerilmek





Bu günkü konumuzda Effortless English üyelerimizin bize gönderdiği bir soruyu izah etmeye gayret edeceğim. Bir öğrencim soruyor; niye İngilizce konuşma anında bu kadar utanıyorum ve gerginlik hissediyorum? Aslına bakarsanız bu durumun bir çok sebebi olabilir aynı zamanda işte bu çok sık rastlanan bir sorundur.

gerilmek
Kendinize sorulan bir İngilizce soru karşısında yahut İngilizce konuşmaya kalkıştığınızda yaşadığınız utanma, sıkılma ve gerginlik durumunun en yaygın nedenlerini bu yazıda size söyleyeceğim.

Bu durum genellikle okullardaki İngilizce öğrenme yöntemlerinden kaynaklanıyor. Okullardaki sorun şu, sizleri yanlış yapma konusunda korkutuyorlar. Örneğin sizlere bir ödev veriyorlar. Bu ev ödevinde bir hatanızı bulduklarında hemen eksi notu yapıştırıyorlar ve de siz, söz konusu olayı psikolojik olarak bir fobi haline getiriyorsunuz. Bunun çok kötü bir durum olduğunu algılamaya başlıyorsunuz.

Aynı zamanda bazı öğretmenler, bütün sınıfın ortasında size bir soru yönelttiğinde, siz soruyu yanıtlarken bir hata yapsanız, hemen size olmaz öyle değil yanlış yapıyorsun diye sizi uyarırlar. Bütün sınıfın önünde bu durumu yaşamak sizi şok eder, gerilip utanırsınız.

Bununla birlikte okullardaki İngilizce öğrenme teknikleri, zevksiz ve de stres doludur. Zaman içinde bu teknikle İngilizce öğrenmeye uğraşırsınız günlerce, aylarca ve büyük bir ihtimalle uzun yıllar bu zevksiz, stresli ve gerilimli durumları hissettiğinizde bu olumsuz duyguları İngilizce ile özdeşleştirirsiniz.

Böylece, çok uzun zaman sonra dahi, İngilizceyi konuşmaya çalıştığınızda bu negatif deneyimler hemen önünüze çıkar. Bu gerçekten oldukça sık rastlanan bir sorundur. Öyleyse bir sonraki soru, söz konusu hisleri ne şekilde değiştirebilirim olacaktır. Söz konusu hisler bir çok soruna sebep olur. İngilizce konuşmanıza çok fazla zarar verir.

Neyse ki Effortless English metodunda biz size bu utangaçlık ve gerginlikten kesin olarak ne şekilde kurtulacağınızı öğretiyoruz. Bu duygulardan kurtulmanın bir yolu olarak sizlere kararlı ve de yüksek bir ses tonuyla konuşmayı, sorulara cevaplar vermeyi öğretiyoruz. Ve ayrıca fiziksel olarak vücudunuzu kullanmayı da gösteriyoruz. Güçlü ve kendinden emin bir biçimde İngilizce pratik yapmış oluyorsunuz.

İngilizce pratik yaptığınız zaman, Effortless English mini story derslerinden birini dinlediğinizi varsayacak olursanız (İngilizce hikayeler dinleyerek öğrenmek) , sizlere bir soru yöneltiyoruz ve bu soruyu yanıtlamanızı istiyoruz. Örneğin soruya evet diyerek cevap veriyorsunuz. İşte biz sorulara güçlü ve de karalı yanıtlar vermeniz amacıyla sizi eğitiyoruz. Kararlı bir ses tonu ve de sağlam bir duruşla cevap vermeyi öğreniyorsunuz.

Bunu niçin yapıyoruz, bu işin sırrı, nedeni nedir? Bu durumun nedeni, sizlerin utangaçlık takıntınızı kırmaktır. Gerginlik ve ayrıca stresten kurtulmanızı sağlamaktır. Tek kelime bile olsa, İngilizce sorulara cevap verirken güçlü bir beden ve de kararlı bir ses tonlaması kullandığınızda, beyninizi eğitmiş olursunuz. Duygularınızı ve de hislerinizi İngilizceyi duyduğunuzda ve onu kullanırken güçlü ve kendinden emin olabilmek için eğitmiş olursunuz.

Tabi, bu biraz zaman alacaktır. Birinci denemenizde bunu başaramayabilirsiniz ve her şeyi tam anlamıyla değiştiremezsiniz. Ama defalarca güçlü bir duruş ve ayrıca emin bir ses tonuyla İngilizce pratik yaptığınız zaman, İngilizceyi duyduğunuzda ve onu kullanırken güçlü olma hususunda kendinizi eğitirsiniz.

Bugünkü öğrenci sorumuzu ve bizim yanıtımızı izah etmeye gayret ettik. Ücretsiz mail aboneliğimize katılmak ve çok daha fazla bilgi edinmek için effortlessenglishclub.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

A.J. Hoge İngilizce Setini İndirmek İçin Tıklayın!

Related Posts

İngilizce Konuşmaya Çalışınca Utanıp Sıkılmak
4/ 5
Oleh